Zaanse Beeldbrigade – Missie FluXus by Night

Laatst opende FluXus het nieuwe jaar met een avond vol creatieve activiteiten. De Zaanse Beeldbrigade was er om een beeldverslag van te maken en ik schreef er een stukje over:

Een creatieve start van het nieuwe jaar bij FluXus op vrijdagavond 11 januari. En hoe! De avond werd op het terrein voor de locatie aan de Klaas Katerstraat geopend door leerlingen van de Zaanse Theaterschool, die live, maar ook in de vorm van projecties op de gevel en ramen van het gebouw aanwezig waren. Ze ontstaken symbolisch de vlam van het talent in de Zaanstreek en gaven deze door aan de directeur van FluXus.

Alle aanwezigen werden daarna uitgenodigd om naar binnen te gaan, waar ze konden kiezen uit een veelzijdig programma van activiteiten en optredens. Met mijn gezin begaf ik me, net als vele anderen, eerst naar het optreden van de cast van ‘Het Geheim van de Zaanstreek’, die alvast een intrigerende sneak peek gaf van wat ons eind mei te wachten staat bij de voorstelling in het Zaantheater.

Vervolgens beklommen we de trappen naar de zolder, waar we in het schemerdonker tussen de kostuums en rekwisieten ademloos luisterden naar verteller Giovanni Masetti die, met begeleiding van een violist, het verhaal van fiedelaar Chaim vertelde.

Woordspel

Een verdieping lager gingen we zelf aan de slag. Bij het WOORDspel, een oefening van het Schrijfcafé, schreven we met veer en inkt. Ondertussen werd er aan de tafel daarnaast een sessie Begrijpelijk tekenen gegeven door Olivier Rijcken, waar een deelneemster met trots haar tekening bekeek. Was daar de vlam van het talent aangestoken?

Trots was ik ook, op mijn jongste zoon, die aan de Mini-origami tafel besloot zelf een kikkertje te gaan vouwen en geconcentreerd de aanwijzingen van docent Anna Hu opvolgde.

Bij Samen illustreren leverde dochter een bijdrage aan een levensgrote balpentekening. Verderop in de gang zoemden de 3D printers en lasersnijders in het FluXlab en kon je zien hoe ze worden gebruikt in deze Zaanse ‘makerspace’.

De van creativiteit bruisende avond werd afgesloten met de prijsuitreiking van de tombola (waarvoor bij verschillende activiteiten lootjes waren uitgedeeld) en een muzikaal optreden. We zijn niet eens toegekomen aan alle optredens; zo hebben we Dollen met Altviolen gemist, en zijn we ook de collagetechnieken, het meditatief kleien, de Vrije Universiteit Zaanstreek en Eindeloos Textiel misgelopen. Hiervan zijn gelukkig wel foto’s gemaakt door de Zaanse beeldbrigade.

Benieuwd naar het complete aanbod? Kijk dan op de website van FluXus.

Het beeldverslag van de Zaanse Beeldbrigade vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *