De Zaanse Beeldbrigade – Missie FluXus Animatiefilm Festival

Deze keer ben ik aangehaakt bij de missie van de Zaanse Beeldbrigade om verslag te doen van het allereerste FluXus Animatiefilm Festival. Een heus filmfestival in Zaandam, ook met kinderfilms, dus een goede reden om ook mijn kids bij de missie te betrekken. 

Bij aankomst kregen we een kaartje, goodiebag en een programmaboekje. Noem me een nerd, maar ik word ontzettend blij van een mooi programmaboekje. Dat zat helemaal snor, hoe logisch dat waarschijnlijk ook mag zijn bij een festival dat draait om creativiteit en vormgeving. 

We schoven meteen aan bij het eerste programma: de kinderfilms. De zaal was mooi versierd en voor de vertoning startte speelde er iemand ‘Hei ho’ op een piano. Filmmuziek, aan alles was gedacht! Na een korte introductie startte de eerste van elf films, die van over de hele wereld waren ingezonden. 

Bij het bekijken van de verzameling films besefte ik opeens hoe verschillend animatiefilms kunnen zijn. Je weet van tevoren niet wat je krijgt: of het aquareltekeningen zijn die zó uit een prentenboek lijken te komen, meer cartoonachtige tekeningen of stop-motion poppetjes. Wordt er gesproken, zit er muziek of geluidseffecten bij? 

Heel anders dan bij de meeste ‘doorsnee’ tekenfilms weet je soms echt niet waar de film naartoe gaat. Een onverwachte gebeurtenis aan het einde kan dan de hele film goed maken. Bij een enkele film sprak de tekenstijl me niet aan, maar dan won de film me toch voor zich door het verhaal dat wordt verteld. Ik vond het echt verrassend en erg leuk om te zien. 

Foto uit het NHD. Waren we opeens zelf in beeld!

Na de kinderfilms startte de ronde met Nederlandse films, maar wij hadden onze zinnen gezet op de Animatieworkshop die werd gegeven door (juf) Gabriëlle en Niels.

Onder hun bevlogen begeleiding maakten we een ‘stopmotion’ film in de stijl van Pac-Man. Met post-its figuren maken op een muur en deze foto-voor-foto steeds een stukje veranderen, waardoor je bij het achter elkaar afspelen van de beelden een ‘bewegend’ filmpje krijgt. Een heel arbeidsintensief klusje, zeker als Pac-Man ambitieus groot wordt opgezet, maar wel erg leuk om te doen en met een bijzonder grappig effect. 

Tijdens de workshop zag ik Zaanse Beelbrigade fotografen Martin en Jolanda druk in de weer met het vastleggen van de gebeurtenissen. Het fotograferen van het filmfestival zelf was nog best een uitdaging, omdat dat zich afspeelt in donkere ruimtes met weinig actie, behalve op het doek. De workshops en ook de prijsuitreiking waren wat dat betreft een dankbaarder onderwerp, dynamisch en met verrassingen waarop moest worden ingespeeld (denk: confetti kanon!).  

Over prijsuitreiking gesproken: naast Kinder- en Nederlandse film was er de categorie Internationale film. Bij elke categorie mocht het publiek stemmen op een favoriet. De winnaars zijn geworden: 

  • Beste Kinderfilm: ‘The Theory of Sunset’, geregisseerd door Roma Sokolov (Rusland).
  • Beste Internationale Film: ‘A Bus’, geregisseerd door Wenyu Li (China).
  • Beste Nederlandse Film: ‘Kort maar Krachtig’, geregisseerd door Junaid Chundrigar, die de door het FluXus productieteam ontworpen award persoonlijk in ontvangst kwam nemen.   

Na de prijsuitreiking werden alle winnende inzendingen nog een keer vertoond. Deze samenvatting bevestigde voor mij nog maar eens hoe divers en veelzijdig animatiefilms zijn. 
Volgend jaar is er weer een ‘FAFF’ en ik kan alleen maar zeggen: ga het vooral zelf bekijken! 

Het verslag van het FAFF door de Zaanse Beeldbrigade vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *