London from home

Op 1 mei zouden met ons jongste kind een weekend naar Londen gaan. Dit hadden we met zijn broer en zus ook gedaan toen zij in het laatste jaar van de basisschool zaten en de overstap naar de middelbare school in zicht kwam. Waar de jongste er in eerste instantie tegenop zag, was hij er zich de laatste tijd erg op gaan verheugen. De eerste keer met het vliegtuig, bekende landmarks bekijken en English breakfast eten. Wat een vooruitzicht! 

Vanaf het moment dat de maatregelen rondom Corona van kracht werden hielden we er rekening mee dat we het reisje zouden moeten gaan uitstellen. Dat kon gelukkig. Een maand voor het zover zou zijn hebben we het hotel gecanceld. De vliegtuigmaatschappij volgde ruim een week geleden. Naarmate 1 mei dichterbij kwam liet jongste zoon blijken dat hij er liever niet aan herinnerd werd dat we weg gegaan zouden zijn.

Wat hij niet wist, was dat ik ondertussen een ander weekend had gepland. Een weekend Londen vanuit huis. Alleen al omdat ik zelf baalde van het idee dat het weer een eentonig ‘intelligent lockdown weekend’ zou worden, terwijl we hier een half jaar naar uit hadden gekeken. Er waren ongetwijfeld dingen die we konden doen om er toch een memorabel weekend van te maken. 

Ik associeerde er op los en ging op zoek. Er was vast wel iemand geweest die had bedacht hoe je zelf een metroplattegrond kon maken. En als die er was, dan kon je vast ook op maat gemaakte borden van metrostations ontwerpen. Het internet stelde niet teleur. 

Nadat ik met een notitieblok het huis was doorgelopen om alle belangrijke ruimtes in kaart te brengen en van alternatieve namen te voorzien, kon ik met Metro Map Maker een plattegrond maken. Voor de stations gebruikte ik London Underground Logo Generator. Ook de bordjes ‘Mind the gap’ ontbraken niet. 
Op 30 april ’s avonds hing ik een deel van de borden op. Het raam werd met behulp van krijtstiften versierd met de Britse vlag, de Big Ben en een dubbeldekker. 

De volgende dag kwam jongste zoon me met een glimlach van oor tot oor wakker maken. De bordjes waren een succes. Samen maakten we later de ontbrekende borden. Zijn zus vond dat de metrolijn pas compleet was met échte lijnen en spande draden in de corresponderende kleuren door het hele huis. We wezen elkaar in het Engels de weg naar de slaapkamer of het toilet op de benedenverdieping. ’s Avonds keken we op YouTube naar de voorstelling van ‘Frankenstein’ door het National Theatre (at Home)

Op zaterdag hadden we bij de lunch zelfgebakken scones met clotted cream, croissants en scrambled eggs, geïnspireerd op het aanbod van een hotel buffet. Daarna haalde ik de bouwset van LEGO Architecture die ik die week had besteld tevoorschijn. We gingen ons verdiepen in de Londense architectuur: man, zoon en ik moesten met zijn drieën samenwerken om een miniatuur skyline van Londen neer te zetten. De set is niet groot, maar we waren er toch wel even zoet mee en het resultaat is verbluffend herkenbaar. 

Via de website van het Science Museum London hebben we nog een virtuele tour door het museum gedaan. Google maps hielp ons de stad te verkennen en een ommetje te maken langs Buckingham Palace en Trafalgar Square. Op tv brachten we met behulp van YouTube een bezoekje aan een aantal andere highlights, zoals de Tower Bridge en St. Paul’s Cathedral. 

Op zondag gebeurde er niet veel meer in het thema. We maakten nog steeds gebruik van de ‘metro’, maar verder was de inspiratie wel een beetje op. Om het weekend in stijl af te sluiten besloten we nog even in beweging te komen en iets anders te gaan bekijken dan onze vertrouwde omgeving.

We zijn ’s avonds naar IJmuiden gereden en hebben een wandelingetje gemaakt in Heerenduinen. Helemaal volgens de voorschriften, in alle rust, zonder iemand tot last te zijn en bíjna zonder andere wandelaars tegen te komen. We hebben een hert en wijngaardslakken gezien, de bomen vol vers groen en bloesem bewonderd en even genoten van de ‘quality time’ die we anders een heel weekend met z’n drieën hadden gehad. 

Onderweg naar huis konden we zelfs om 21:30 uur ’s avonds nog een ijsje halen. Op een bankje in een voor ons onbekende woonwijk aten we het op.

Dichter bij vakantie kun je volgens mij op dit moment niet komen. 

2 thoughts on “London from home

 1. Luka heeft zo toch een fijne dag in een virtueel Londen gehad.
  Wij hadden graag z’n brede smile willen zien die ochtend.
  Een beetje jaloers zijn we wel.
  Hopelijk kunnen we jullie binnenkort weer lekker knuffelen.
  Opa en Oma
  Dommelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *