De Zaanse Beeldbrigade – Missie: Saentube

De Zaanse Beeldbrigade bracht een bezoek aan de eerste editie van Saentube, het Zaans YouTube festival, georganiseerd door de Groote Weiver en FluXus Zaanstad. Een ontmoetingsplek voor fans van online media met als speciale gasten (Zaanse) YouTubers. 

Daar hoorde ik dat bloggen echt niet meer van deze tijd is, maar aangezien ik niet met m’n snufferd voor een camera ga hierbij toch een verslagje ‘oude stijl’. Fotocamera’s werden op deze missie gehanteerd door Martin, Yolanda en Monique. Verder waren er twee meiden mee die tot de doelgroep behoren. 

Met het kapot prikken van een Saentube ballon werd het festival geopend door Kathleen van de Groote Weiver en Linda van FluXus. Mirthe Westrik (‘scholieren.com’) praatte het hele gebeuren aan elkaar en leidde de vraag & antwoordsessies met de gasten. 

De eerste gast was Kim (13) van ‘Kim’s Vlog’. Ze begon met vloggen toen ze 10 jaar was. Vloggend bleek ze minder verlegen dan ‘in real life’ en met hulp van haar vader zette ze haar eigen kanaal op. Ze bereiden samen de vlogs voor en plaatsen elke week een filmpje. Inmiddels komt ze op menig rode loper voor haar filmreviews – iets dat de pubermeiden wel aansprak. 

Mike van ‘Gekkies’ was de volgende spreker en hoewel zijn video’s vaak over gekke dingen (pranks) gaan, waar je toch wel wat lef voor nodig hebt, bekende hij dat hij voor deze lezing best wel zenuwachtig was. Net als Kim keek hij altijd al veel op YouTube en is hij op een gegeven moment ‘gewoon’ zelf begonnen. De laatste tijd heeft hij er veel kijkers bij gekregen en er zaten zelfs een paar fans in de zaal. 

Sanne van ‘Booksandquills’, een kanaal over boeken, films en haar werk in de boekenwereld en leven in Londen, stond ‘s avonds als laatste spreker geprogrammeerd. Voor mij persoonlijk interessant, maar helaas kon ik daar nou juist niet bij zijn; ik heb haar wel even gesproken en bezig gezien tijdens de workshop Vloggen die werd gegeven door Gabriëlle en Niels. 

In die workshop konden YouTubers in spé de kunst leren van het filmen en monteren van hun eigen vlogs. De iPads verspreidden zich al snel over het terrein van De Groote Weiver en de pubers hadden het naar hun zin- en een filmpje als resultaat.  

Geen lezing, maar een optreden van Blanks, die zijn vrolijke muziek deelt via het kanaal Music by Blanks. Ooit (ook al!) gewoon begonnen, samen met zijn broertje, en inmiddels op weg naar New York voor een optreden. Eén van ‘mijn’ meiden kent zijn werk en mocht na het optreden met hem op de foto. Ik ben duidelijk niet goed op de hoogte, maar wel onmiddellijk fan geworden van de blij makende nummers van Simon & co. 

Stel nou dat ik iets op YouTube zou willen doen, wat heb ik dan aan dit alles gehad? Uit de sessies met zowel Kim als Mike maak ik op dat een vlogger vaak niet alleen werkt. Meestal filmt een ander en soms wordt ook voor de bewerking hulp ingeschakeld. Bovendien benadrukken ze allebei dat het voorbereiden van de video’s erg belangrijk is. Verder nemen ze concrete feedback op hun video’s serieus en geven ze aan dat ze van het commentaar van hun volgers kunnen leren. Allemaal letten ze op de volgers en het aantal weergaven, maar zoals Sanne aangaf blijft het belangrijk om vooral te blijven doen wat je zelf leuk vindt als je het vol wil blijven houden.  

Ook de pubermeiden kwamen geïnspireerd van het festival vandaan. Volgens mij heeft de organisatie, die door het festival YouTubers met elkaar in contact wil brengen, laten uitwisselen en verbinden, alvast één doel gehaald.

Bekijk het volledige fotoverslag op de Facebookpagina van de Zaanse Beeldbrigade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *