Ontdek het drooggelegde land van de Haarlemmermeer

Bezoek je Amsterdam en ben je op zoek naar een leuk dagje uit? Maak een uitstapje naar Haarlem en bezoek de Haarlemmermeer. Zie hoe het ‘lage land’ in de 19e eeuw werd gemaakt en luister naar indrukwekkende verhalen. Het is maar een kort ritje met het openbaar vervoer – je bent er net zo snel als wanneer je een ander deel van Amsterdam bezoekt – en het is gemakkelijk! Dit is hoe wij het deden: 

Waar te beginnen
Begin je reis bij de I amsterdam store. Hier kun je een video bekijken over hoe de Haarlemmermeerpolder is ontstaan na een eeuwenlange strijd tegen het water (‘de waterwolf’). Dit is een goede introductie voor een bezoek aan het Cruquius Museum. In de I amsterdam store kun je informatie krijgen over de Haarlemmermeer en de attracties, maar ook kaarten, gidsen en praktische info over hoe er te komen. 

Naar het museum
Een korte treinreis vanaf Amsterdam Centraal Station brengt je naar Haarlem. Wanneer je Amsterdam verlaat, zie je het landschap veranderen van stad naar de typisch Nederlandse polders. Als je zo’n 15 minuten later aankomt op het station van Haarlem, moet je zeker even de tijd nemen om rond te kijken voor je weer verder gaat. Het station is gevestigd in een prachtig ingericht gebouw in Art Nouveau-stijl met veel prachtige details. De oorspronkelijke wachtkamers en het seinhuis staan nog op het perron en zijn zeker een kijkje waard.

De snelste en gemakkelijkste manier om van station Haarlem naar het museum te komen is met de bus. Zorg ervoor dat je lijn 340 (Haarlem-Uithoorn) neemt. Die brengt je in 15 minuten naar bushalte Ringvaartbrug en binnen nog eens twee minuten loop je van de bushalte naar het museum, dat recht voor je neus staat. 

Voeg een beetje avontuur toe 
Als je graag wat activiteit en avontuur toevoegt aan je dagje uit, huur dan eens een (e-)fiets om bij het museum te komen. Rent a bike Haarlem zit vlakbij het station, aan de andere kant van het plein. Zij kunnen je voorzien van een routekaart naar het museum. Kijk op hun website voor informatie en reserveringen.

Voor een nog specialere ervaring en groter avontuur ga je varend over het Spaarne naar het Cruquius Museum. Wij namen een huurboot bij Club Spaarne en vonden het erg leuk om de route over water te nemen. Club Spaarne is ongeveer 10 minuten lopen door het centrum van Haarlem. Kussens, brandstof en kaarten met routes zijn bij de bootverhuur inbegrepen. Je vindt het Cruquius Museum op de kaart, het is een makkelijke route. Het was al een tijdje geleden dat we voor het laatst zelf op een boot hadden gevaren, maar het personeel hielp ons goed. Na wat instructies kun je op weg! 

Reken op ongeveer een uur varen om het museum te bereiken, als je wilt ontspannen en genieten van de bezienswaardigheden langs het Spaarne. Het zou zonde zijn om dat niet te doen, want onderweg passeer je diverse bruggen, terrassen, woonboten en een aantal hele mooie monumenten en historische gebouwen waaronder molen ‘De Eenhoorn’. Vanaf het water krijg je echt een heel unieke kijk op de stad. Als je uiteindelijk bij het Cruquius Museum aankomt, kun je de boot aanleggen aan de steiger aan de Ringvaart voor het museum. Aanleggen is gratis bij een bezoek aan het museum. 

In het museum
Aangekomen bij het Cruquius Museum valt meteen het grote gebouw van het gemaal op. Het museum vertelt het verhaal van de eeuwenoude strijd tegen het water en de inpoldering van de Haarlemmermeer. Dankzij de wonderen van de industriële revolutie werden gemalen gebouwd met pompen die door stoommachines werden aangedreven. Zij legden het land, dat nu de Haarlemmermeerpolder is, droog. 

Tegenwoordig maakt een van deze gemalen, waarin de grootste stoommachine ter wereld staat, deel uit van het museum. Bekijk een demonstratie van deze enorme machine, hij is echt indrukwekkend. Je kunt ook de tentoonstelling bezoeken, zien hoe Nederland eruit zou zien zonder zijn dijken en een audio- of rondleiding volgen. Voor kinderen is het Stoomlab een leuke ervaring: daar legt een ingenieur de werking van stoommachines van dichtbij uit aan de hand van modellen die echte stoom produceren. Zelfs onze tieners vonden het geweldig om de stoomfluit af te laten gaan!

Neem een pauze 
Na je bezoek aan het museum ben je net als wij misschien toe aan wat verfrissing, eten en ontspanning. Theehuis Cruquius is een uitstekende plek om in deze behoeften te voorzien – en het ligt direct naast het museum. Ga lekker binnen of in de mooie tuin zitten en geniet van een heerlijke thee- of lunchpauze met uitzicht op de Ringvaart en het gemaal dat je net hebt bezcht. Kijk op hun website voor het menu en andere informatie. (Tip: zorg ervoor als je een fiets of boot huurt dat je rekening houdt met deze pauze). 

Verken nog wat meer 
Als je klaar bent met opfrissen en met de bus, fiets of boot bent teruggekeerd naar het centrum van Haarlem, kun je in plaats van meteen terug te gaan naar Amsterdam, overwegen wat langer te blijven om het centrum van Haarlem te verkennen – je zou nog een museum kunnen bekijken, winkelen of wat eten. Er zijn daar veel mogelijkheden om je tijd door te brengen voordat je de trein terug naar Amsterdam neemt!

Wil je meer tijd besteden buiten Amsterdam? Er zijn zo veel mogelijkheden! Bekijk I amsterdam’s suggesties voor de omgeving van Amsterdam: iamsterdam.com/ontdek/regio.

Ons dagje uit was georganiseerd door I amsterdam voor de opnames van deze video: Visit Haarlemmermeer. Het was ontzettend leuk om te doen en het was een mooi uitstapje. Dit blog is geen onderdeel van de campagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *