Kijken, ruiken, voelen en proeven: een rondleiding door de chocoladefabriek van Chocolatemakers

Mijn oud-collega Marjan geeft rondleidingen door de fabriek van chocolademerk Chocolatemakers. Ik ken deze lekkere en verantwoorde chocola, maar ik was nog niet eerder in de fabriek geweest. Hoe vaak krijg je sowieso de kans om ergens een kijkje achter de schermen te nemen? Hoog tijd om bij een rondleiding door de chocoladefabriek aan te sluiten dus! 

Onder het dak met zonnepanelen

Op ontdekkingsreis 
De rondleiding neemt je mee door de fabriek en door het verhaal van Chocolatemakers, hun idealen en natuurlijk over waar cacao vandaan komt, wat de smaak van chocolade beïnvloedt en hoe er in de fabriek van cacao chocolade wordt gemaakt. Daarbij sta je letterlijk bijna met je neus bovenop de machines waar het allemaal mee gebeurt en ruik je de geur van cacao en chocolade. 

Kijken en proeven 
Terwijl ze vertelt laat Marjan heel veel zien en vooral proeven. Rauwe en geroosterde cacaobonen en veel verschillende soorten chocolade van Chocolatemakers. Biologische chocolade waarbij de smaak van de boon centraal staat. Je kunt zelf het verschil proeven tussen chocolade van verschillende percentages en origines en de nieuwste smaken uitproberen. We mochten zelfs een recept proeven dat nog in ontwikkeling is! 

Bovenop de machines

Cacaohaven
De chocoladefabriek van Chocolatemakers staat in de haven van Amsterdam. Dichterbij de cacao kun je aan deze kant van de evenaar eigenlijk niet komen. Dit is namelijk de grootste cacaohaven van de wereld; hier liggen massa’s cacaobonen opgeslagen om verder te worden vervoerd in Nederland of naar andere delen van de wereld, waar ze worden verwerkt, zoals bij Chocolatemakers. Bijzonder daarbij is, dat Chocolatemakers het hele proces, van cacaoboon tot ingepakte reep, onder één (bijzonder) dak uitvoert! 

Duurzaam transport 
Chocolatemakers heeft als ideaal zo duurzaam mogelijk chocola te maken en maakt daarom voor een deel van de aanvoer van cacao gebruik van een bijzonder transportmiddel: het zeilschip de Tres Hombres. Deze boot vaart op alleen windkracht vanuit het Caribisch gebied naar Europa en brengt voor Chocolatemakers cacaobonen mee uit de Dominicaanse Republiek. De aankomst van de boot is elke keer een grote gebeurtenis. 

Chocolade proeven!

Zero waste 
Als je rondloopt in de fabriek zie je het streven naar duurzaamheid goed terug: het hele dak is bedekt met zonnepanelen, die de fabriek van een groot deel van de benodigde energie voorzien. Daarnaast pakken ze de repen in deels composteerbaar materiaal in en zijn ze hard op weg naar ‘zero waste’ in het hele proces. Deze chocolade smaakt niet alleen goed, maar voelt ook goed. 

Thuis verder proeven
Aan het einde van de rondleiding kun je chocolade inslaan voor thuis. Ik koos voor zes repen: de ‘classics’ 37% Gorilla bar melk, 52% Gorilla bar melk en vier repen van de nieuwe Organic & Taste lijn: Surprise Popcorn Puur, Cheeky Almond Puur, Crunchy Mocha Melk en Milky Speculaas Melk. Ik voel een proeverij aankomen!

Ook een kijkje nemen in de chocoladefabriek van Chocolatemakers? Tijden en tickets vind je hier. Op de website van Chocolatemakers kun je bovendien nog veel meer lezen over hun chocolade en idealen op het gebied van duurzaamheid, natuurbehoud en biologische en fairtrade chocolade. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *