Rondje Zaans Hout

In een eerder stukje noemde ik al dat er een Zaanse kunstroute is, waaraan ik een bijdrage heb geleverd. Deze openluchtexpositie opende eerder dit jaar; fotograaf Monique Anröchte en ik mochten samen met de wethouder de officiële openingshandeling verrichten.

De kunstroute loopt door de Zaandamse wijk Zaans Hout. Het is een wandeling van zo’n 1,5 km. Langs de route staan tien borden, waarop om de paar maanden wisselende exposities van Zaanse kunstenaars te zien zijn.

De eerste expositie heet ‘Zo gaat de molen..’ met foto’s die Monique in de Zaanstreek heeft gemaakt. Na een gezamenlijke brainstorm heb ik een kort verhaal geschreven voor bij de foto’s. De combinatie van foto’s en verhaal verbeeldt en verwoordt het contrast tussen de hedendaagse romantiek die de molens van de Zaanstreek oproepen en het zware leven van Piet, een molenaarszoon van 12 en zijn familie.

Tijdens de opening bekeken we met het aanwezige gezelschap een willekeurig stukje van de route om een indruk te krijgen van het resultaat. Onlangs heb ik met man en kinderen de route eindelijk eens helemaal en in de juiste volgorde gelopen.

Het was een leuke wandeling, prima om op een mooie vrije middag even een uurtje mee zoet
te zijn. De kinderen vonden het ook leuk: ze keken steeds uit naar de borden en renden om er als eerste bij te zijn. Vervolgens werd er snel gekeken en gelezen en moest er gauw nog even een Pokémon worden gevangen. (Aha.. dat verklaart waarom ze zo makkelijk meegingen!)
Een deel van de route loopt langs weilanden en de Belt, een grote heuvel midden in de wijk. Het gebied is nog in ontwikkeling, maar heeft een prettige uitstraling en is er genoeg te zien terwijl je van bord naar bord loopt. Op de borden staat een QR code, als je die scant kun je op je smartphone de hele route bekijken.

Het verhaal dat als rode draad van bord naar bord gaat, is geïnspireerd door de Zaanse molens, houtmolens en mijn idee van het leven van een kind tussen die molens in een tijd dat de Zaanstreek er nog vol mee stond. In elk van de tien fragmenten heb ik een uitdrukking gebruikt die met molens te maken heeft. Misschien ken je ze wel?

Het was een leuk project om aan mee te werken en het was fijn het resultaat te zien. Helaas ontbraken tijdens onze wandeling een aantal foto’s, maar ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat deze zullen worden vervangen. Open lucht maakt kwetsbaar..

Ga je ook eens een kijkje nemen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
En mocht er toch een stukje van het verhaal ontbreken, dan weet je me te vinden…

 

 

 

 

One thought on “Rondje Zaans Hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *