Verre van Trump

Vandaag verscheen via diverse media de brief van de Minister-president ‘aan alle Nederlanders’; een dag nadat ik begon te overwegen om voor het eerst een door de politiek geïnspireerd stukje te schrijven. Alsof ‘ie het wist: dit was nèt het laatste zetje dat ik nodig had. Maar over die brief misschien later meer.

De eerste aanleiding om me aan politiek getint geschrijf te wagen was de verkiezing en uiteindelijk de inauguratie, afgelopen vrijdag, van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Dat hield (en houdt) me ontzettend bezig en maakt me opstandig. Het kán toch niet dat deze man echt op die positie terecht is gekomen? Naar verwachting zal hij daar weinig goeds uitrichten en het tegendeel is vooralsnog niet bewezen.

Na een dag zoveel mogelijk beelden, nieuws en tweets over de nieuwe Amerikaanse president te hebben geabsorbeerd en vervolgens een dag alles uit de VS te hebben ontweken kwam er de zondag, waarop de beelden doorsijpelden van de Womans Marches die over de hele wereld werden gehouden als reactie op Trump. Yes, opstand!

Het verzet tegen Trump kan ik dus wel aan de Amerikaanse dames overlaten. Maar ik voelde daarnaast ook bezorgdheid om ‘mijn’ eigen land: waar gaat het in Nederland naartoe? Is er een reële kans dat Trumps zielsverwant Wilders hier de ‘hoogste zetel’ te pakken zou kunnen krijgen? Is er een mogelijkheid om dat te voorkomen? En: als de PVV, hopelijk, toch níet de grootste partij zou worden, welke dan wèl? Welke zou het moeten zijn? Wie kan ons land in de ‘ver van de Trump show’ richting duwen?

Tijd om me daar eens goed in te gaan verdiepen. Trump zit waar hij zit en zal nog heel vaak laten zien hoe het niet moet. We gaan het meemaken. Maar hoe moet het wèl, hier? Wat vind ík belangrijk voor het land waar mijn kinderen in opgroeien?
De komende tijd ga ik maar eens op een rijtje zetten wat mijn verkiezingspunten zijn en die dan proberen te koppelen aan een partijprogramma. Laat ik mijn ‘anti Trump energie’ eens omzetten in iets constructiefs.

Daar ben ik wel even mee zoet tot 15 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *