Het verleden, helemaal van nu

img_0160Groep 7/8 ging op excursie naar de lokale Archeologie Vereniging. Het soort uitstapje dat ik erg leuk vind (ik mocht gelukkig mee, net als bij de oudste) en dat mijn kinderen over het algemeen ook weten te waarderen, maar wat altijd een beetje spannend blijft als je er met een hele schoolklas naarte gaat; want: weet het genoeg te boeien om de aandacht van dertig kinderen vast te houden? Wordt het ‘serieus’ of ‘saai’?

 

Dat werd al heel snel duidelijk. De kinderen luisterden aandachtig naar de presentatie van de vrijwilliger en onderbraken die alleen om antwoord te geven of zelf vragen te stellen. Zo bleken ze al best veel te weten, maar ontdekten ze dat een oud wagenwiel wel erg veel op een Pokeball leek… Ook waren de leerlingen zeer geïnteresseerd in wat de grootste en leukste opgraving was en hoeveel het nou eigenlijk verdiende, archeoloog zijn (het antwoord op die vraag maakte overigens weinig indruk).

Na de presentatie verspreidden de kinderen zich snel door het oude schoolgebouw, op zoek naar de antwoorden op tien vragen, die te vinden waren in de expositie. Ik constateerde (toch wel enigszins zelfvoldaan) dat ik nog bleek te weten waar sommige spullen stonden uitgestald en droeg zo ook mijn steentje bij. Na het controleren van alle antwoorden mocht de groep aan verschillende tafels aan de slag met scherven, die uitgezocht en aan elkaar geplakt moesten worden. We hadden ze er de hele middag wel kunnen laten zitten, zo enthousiast waren ze! Helaas moesten we het verleden weer achter ons laten en terug naar het nu, maar iets zegt me dat dit niet de laatste keer is dat sommigen daar zijn geweest..

img_0152img_0153-1

 

Lijkt het jou ook iets? 14-15-16 oktober kun je de wereld van de archeologie ontdekken tijdens de de Nationale Archeologiedagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *