De Zaanse Kinderboekenmarkt

Volgende maand wordt al weer de dertiende Zaanse Kinderboekenmarkt gehouden op de Zaanse Schans. Een van mijn favoriete familie uitjes. Vorig jaar heb ik een verslagje geschreven dat nooit is gepubliceerd. Dat plaats ik nu – als opwarmertje voor de komende editie op 5 juni!

IMG_1050Piraten en schatten op de Zaanse Kinderboekenmarkt

Aan de waslijn bij molen het Jonge Schaap wapperen felgekleurde piratenkleren in de wind. Langs de Kalverringdijk staan zwarte vlaggen met doodshoofden en op een boot aan een steiger in de Zaan vertelt zeerover Claes Compaen zijn spannende verhaal. De Zaanse Schans is voor de twaalfde Zaanse Kinderboekenmarkt in de ban van het thema piraten.

Piraten mogen dan voor één dag de baas zijn op de Zaanse Schans, ze spelen een ondergeschikte rol aan de echte thema’s van dit culturele kinderfeest: lezen, voorlezen, en beleven, op allerlei manieren.

Kinderen en volwassenen speuren op de tweedehands kinderboekenmarkt de kramen af. Bij het auteurskwartier kun je een nieuw boek bij de schrijver zelf kopen en er meteen een handtekening in laten zetten.
De grootste enthousiastelingen zitten op kleedjes in het gras al meteen te lezen. Je kunt je ook laten voorlezen in de voorleestent of de verhalenbankboot.

IMG_0986Langs de sloot naast de klompenmakerij zijn kinderen druk doende met schepnetjes en teiltjes water. Onder begeleiding van medewerkers van het Zaans Natuur- en Milieucentrum vangen ze visjes. Bij het Cacaolab mag je in het Cacao Café onder het toeziend oog van piraat Jack Sparrow een cacaodrankje maken. Een kraam daar vlakbij biedt één van de vele knutselactiviteiten vandaag: houten bootjes maken. Voor muziek en dans dragen de leerlingen van Fluxus zorg met optredens op twee podia.

 

IMG_0981Midden in een weiland staat een enorme katapult. Scouts helpen de kinderen geduldig om een waterballon zo ver mogelijk af te schieten. Aan de andere kant van de sloot wordt vanuit het Piratennest ook geschoten: een jongetje vuurt met behulp van een fietspomp een kanon af. Raak: er vallen blikjes om. Het ‘nest’ is mooi versierd, compleet met grote schatkist. Voor limonade kan de dorstige piraat terecht in de Piratenkroeg.

Aan het einde van de middag kijkt een meisje op de boekenmarkt haar ouders vragend aan of ze alsjeblieft nog dat ene boek mag hebben. Ze mag het kopen en bekijkt blij de stapel boeken in haar tas: een buit waar menig piraat jaloers op zou kunnen zijn.

Want boeken, dat zijn toch wel de echte schatten van de Zaanse Kinderboekenmarkt!

IMG_1001 10868292_903429549717366_7818841490055964694_n

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over de editie van dit jaar vind je op de website van de Zaanse Kinderboekenmarkt.

2 thoughts on “De Zaanse Kinderboekenmarkt

    • Dank je!
      Ik heb het vorig jaar geschreven voor een lokaal tijdschrift, maar dat verscheen later in andere vorm en heeft toen een aantal stukjes niet opgenomen.
      Toen heb ik het maar voor mezelf bewaard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *