‘De Domste Thuis – moeder in een hoogbegaafd gezin’

IMG_5109‘De Domste Thuis’ is een verzameling van blogs die Linda van der Klooster eerder schreef voor J/M voor Ouders. Ze beschrijft haar ervaringen met haar zoon Heron, die vanwege problemen op school werd getest en hoogbegaafd bleek te zijn – het laatste waar ze aan gedacht had. De dingen die Heron doet, komen in een ander licht te staan en door het ‘stempel’ dat hij krijgt kunnen ze keuzes maken om de problemen op school op te lossen. Het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee.

In de blogs leer je Heron en zijn zusje, maar ook zijn moeder kennen. De leuke en minder leuke momenten, de twijfels, (on)handige karaktertrekjes en de ervaringen met een nieuwe school, leermiddelen, hulp en alledaagse dingen. Linda’s dochter blijkt ook hoogbegaafd te zijn, net als haar man; Linda is dus officieel de domste thuis! Dat weerhoudt haar er niet van om haar ervaringen te delen. Ze beschrijft ze openhartig, helder en met humor en relativeringsvermogen.

 

Een aantal van de blogs kende ik, omdat ik de ervaringen van Linda zo af en toe online heb gevolgd. Mijn belangstelling voor dit boek is dan ook persoonlijk. Als moeder van drie ‘best wel slimme’ kinderen loop ik soms tegen dingen aan waarvan ik me afvraag: waar heeft het mee te maken en hoe ga ik hier mee om? Ik herken veel in de verhalen. Waarschijnlijk geldt dat voor meer ouders, want Heron is hoogbegaafd, maar ook ‘gewoon’ een kind, dat bijvoorbeeld best graag buiten speelt, maar steeds vaker liever zit te gamen.

Linda ervaart dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoogbegaafdheid niet alleen maar makkelijk is en dat het voor kind en ouder uitdagingen met zich mee brengt. Hoe ‘leer je leren’, als kennis je meestal komt ‘aanwaaien’ en kun je als ouder je kind daarbij helpen? Hoe help je hem omgaan met die uitdagingen, maar blijf je hem ook gewoon zien als kind en niet alleen als ‘geval’?

De blogs zijn opgedeeld per thema, zoals ‘Hoogbegaafd en hoe het begon’ en ‘Hoogbegaafd en bijverschijnselen’. Hierdoor maak je af en toe een sprongetje in de tijd, maar toch blijft het een logische indeling. Naast haar persoonlijke ervaringen deelt Linda praktische tips en informatie, waar je als ouder van een (mogelijk) hoogbegaafd kind iets aan kunt hebben.

Aan het einde van het boek komt Heron zelf nog aan het woord en hij geeft hij antwoord op vragen die zijn moeder in haar columns soms zichzelf heeft gesteld, zoals: was het een goede keuze om hem het label ‘hoogbegaafd’ te geven, hoe is het om hoogbegaafd te zijn en wat vindt hij er van dat zijn moeder al die blogs over hem heeft geschreven?

Deze moeder vindt het in elk geval prettig dat de blogs nu in boekvorm te lezen zijn. Het is een mooie persoonlijke aanvulling op andere boeken, die vaak door deskundigen zijn geschreven. Ik heb De Domste Thuis met veel plezier gelezen. De titel is briljant gevonden en wat mij betreft representatief voor de nuchtere wijze waarop Linda haar ervaringen deelt.

 

Linda van der Klooster: ‘De Domste Thuis – moeder in een hoogbegaafd gezin’
Uitgeverij Journalinda
ISBN 9789492392008
€17,95
facebook.com/dedomstethuis en http://www.dedomstethuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *