Waar is dat feestje? – Graffiti feestje

Er was een periode vorig jaar, waarin oudste zoon het regelmatig over graffiti had. Vragen stellen hoe dat nou zat, verhalen over vriendjes die iemand kenden die dat deed en vooral: ik wil ook spuitbussen en spuiten! Ja, leuk, maar je laat een kind toch niet zo maar los met een spuitbus…

IMG_7936Ondertussen kwam ik een keer een activiteit bij het buurthuis tegen, een workshop graffiti, waar zoon niet bij kon zijn en zo ontstond het idee om dat als activiteit voor zijn kinderfeestje bij zijn tiende verjaardag te gebruiken.

Zodoende zocht ik contact met Peter Meijn en maakte met hem een afspraak. Nog voor het feestje konden we langskomen op de locatie waar de workshop plaats zou vinden, de Loads, waar net een expositie werd gehouden. Zoon was erg onder de indruk van de felgekleurde muren die hij daar zag en kreeg er nog meer zin in.

 

Wat?IMG_7939
Op een woensdagmiddag in oktober verzamelden we bij ons thuis. We hadden (alweer) het advies gegeven oude kleren aan te doen, nu vanwege de verf. Met hulp van de moeder van een van de gasten konden we met twee auto’s alle ‘spuitgasten’ naar de Loads in Krommenie (en weer terug) vervoeren.

Peter gaf uitleg over de spuitbussen, legde de regels uit (waar wel en waar niet op spuiten, bijvoorbeeld), vertelde over verschillende effecten bij het spuiten, enzovoort.
Daarna kreeg iedereen een stuk board toegewezen en konden ze aan de slag. Hier en daar werden wat aanwijzingen gegeven, maar de mannen waren behoorlijk zelfstandig en serieus bezig. Ze hadden er zin in.

Toen de eersten klaar waren konden zij zich uitleven op de trampoline of de shuffleboardtafel en wie wat meer tijd wilde gebruiken kon op zijn gemak zijn kunstwerk afmaken. Ook hadden we een piñata mee – geen enkel verband met graffiti, maar een idee van zoon zelf – met snoepjes er in, waar iedereen nog even tegenaan mocht slaan.

De platen bleven nog een nacht in de Loads staan om te drogen en zijn de volgende dag als aandenken door de jarige en zijn vader bij de kunstenaars afgeleverd. We hadden al wel meteen foto’s als ‘preview’ naar de ouders gemaild.

IMG_7943Voor wie?
De jarige mocht deze keer zeven vrienden uitnodigen. (Hij koos zelf voor alleen jongens.) Leeftijd 10-11 jaar. Dit was ook de door Peter geadviseerde minimumleeftijd voor deze workshop.

Hoe lang?
We verzamelden om 13:30 bij ons. De workshop hadden we besproken van 14:00 – 16:00. De jongens zijn ongeveer 1,5 uur bezig geweest met de graffiti en hebben daarna snoep uit de piñata geslagen en nog wat gespeeld. Daarna kadootjes geven en friet eten bij ons. Rond 18:45 brachten we iedereen weer thuis.

IMG_7954Het resultaat?
Peter gaf de workshop op een heel ontspannen manier, gaf duidelijke uitleg en aanwijzingen, maar ook ruimte om lekker hun gang te gaan. De Loads is een goeie locatie voor een workshop als deze. Zelf moesten we van te voren zorgen voor de boards (te koop bij de bouwmarkt) en voor eten en drinken voor tussendoor.

Conclusie: een gezellige middag, kinderen die eens iets heel nieuws proberen, gezelligheid, plezier en mooie kunstwerken als aandenken. Heel veel enthousiaste reacties van kinderen – en ouders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *