Schrijven, maar dan anders

IMG_1124Na een pittig stukje fietsen door de Noordhollandse polder en een superkorte overtocht met een pontje kwam ik met vriendin B (Beetje bezig) op een zwaar bewolkte zaterdagmiddag aan bij camping 3Akers op eiland De Woude.

Deze sfeervolle camping was vandaag de locatie voor een workshop Handlettering, gegeven door Martine van Studio Suikerzoet.

 

IMG_1107

 

Lang geleden was ik gek op priegelen met letters. Behalve gewoon het opschrijven van verhalen en teksten vond ik het erg fijn om mijn  handschrift steeds opnieuw uit te vinden en lettertypes na te maken of zelf te bedenken. Mijn schriften stonden er vol mee, maar net als het schrijven ‘voor de lol’ een hele tijd uit beeld verdween, heb ik met de creatieve lettertjes ook heel lang niets meer gedaan. Tot vandaag.

IMG_1105

 

Martine begon de workshop met het vertellen over de basis van het handletteren, het geven van voorbeelden en tips. Onze eerste opdracht was het opschrijven van je eigen naam, waarbij de verhoudingen van de letters onderling moesten kloppen. Even dreigde de perfectionist in mij deze vrij eenvoudige opdracht te saboteren, maar mijn innerlijke Elsa wist het los te laten en zo letterde ik ijverig, maar vrolijk door, ondertussen gezellig kletsend met B., Martine en andere deelnemers.

 

Foto van B.

Daarna was het tijd om onze ‘quote’, die we in mooie letters op een poster zouden gaan zetten, te kiezen en op te schrijven. Daarbij moesten we de woorden die het belangrijkst waren omcirkelen.
Dat was de aanloop naar het echte werk: met behulp van voorbeelden van lettertypes en versieringen een paar schetsen maken voor een poster. Belangrijk is dat je daarbij let op de positie op het papier, de uitlijning en afstand van de letters en woorden onderling.

Met potlood maakten we vervolgens een opzet op A4. Daarbij werd regelmatig gemompeld, gemopperd, gezucht en gegumd. En nog eens gezucht.. En nog eens gegumd. Wanneer je uiteindelijk tevreden was met de opzet volgde het overtrekken met pen of stift. Een spannend moment, zo’n eerste streep. Gummen kan niet meer.

 

IMG_1108

Het was heerlijk priegelen met letters en uiteindelijk was deze poster het resultaat. Tot mijn eigen verbazing ben ik er zelf behoorlijk tevreden over. En, zeker niet onbelangrijk: wat was dit een leuke workshop!

Fijne begeleiding van Martine, mooie locatie, lekkere thee, koffie en zoetigheid en alle materialen voorhanden. We kregen ook een Flow Weekly, voorbeelden en een oefenschrift mee naar huis, zodat we lekker bezig kunnen blijven met letteren.

Bij mij is het wel weer een beetje gaan kriebelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *