In en om het Fort bij Krommeniedijk

IMG_0160Dit weekend was de start van het Fortenseizoen; de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie gaan weer open en dus waren er allerlei activiteiten te doen bij een aantal forten. Nu wonen wij op ideale afstand van diverse forten uit de Stelling van Amsterdam en dus grepen wij de gelegenheid aan om kennis te maken met het Fort bij Krommeniedijk.

Caspar, die zelf al heel vaak de verhalen van het Fort had gehoord, leidde ons rond en vertelde hoe er ooit een dubbeltje door de planken van de brug was gevallen, dat de officieren een luxe houten vloer in hun slaapkamer hadden, dat de wc van de soldaten de gezelligste plek in het Fort was en nog veel meer.

IMG_0153Dochter en haar vriendin deden mee met de kookworkshop die speciaal voor vandaag werd georganiseerd in de keuken, waar vroeger het eten voor de soldaten werd klaargemaakt. Er was ook een speurtocht door het Fort en een stoer Soldatenparcours, waar de kinderen een diploma konden verdienen voor hun prestaties.
Ze kregen er maar geen genoeg van en sjoelden, touwtrokken en blikgooiden alsof ze persoonlijk het Fort moesten verdedigen.

Al met al een leerzaam en lekker actief uitje. We hebben deze keer toch maar een Stellingpaspoort aangeschaft. Vorig jaar waren we al bij Forteiland Pampus en ik heb zo’n idee dat er nog wel meer bezoeken aan verdedigingswerken zouden kunnen volgen.

Het Fort bij Krommeniedijk is incidenteel toegankelijk; meer informatie over andere forten op de site van de Stelling van Amsterdam.

IMG_0156 IMG_0192 IMG_0157

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *