Merch

IMG_0129Na al die jaren verbaas ik me erover dat ik maar één tourshirt weet te vinden. Natuurlijk heb ik mijn kast al vele malen ‘opgeruimd’. Vaak gingen steeds opnieuw dezelfde shirts door mijn handen: gekocht bij optredens van Bryan Adams, U2, Bob Color, Melissa Etheridge, Duran Duran..

Blijkbaar heb ik uiteindelijk toch van de meeste afstand kunnen doen: alleen een shirtje met Duran Duran opdruk duikt nog ergens op. Daarnaast vind ik twee tourbooks van lang, lang geleden, een stoffen tasje (dat ik nog wekelijks gebruik) en een setje magneten van een relatief recent concertbezoek.

Merchandise vind je bij schijnbaar elk concert. Dat was al zo toen ik voor het eerst een live optreden mocht bezoeken en dat bleek laatst weer, bij het optreden van Miss Montreal. Het is voor een bezoeker een tastbaar aandenken aan een optreden en handel voor de artiest. De verleiding om iets aan te schaffen kan groot zijn. Als een souvenir op vakantie.

Dat was zeker zo in een tijd dat foto- en videocamera’s bij een optreden nog uit den boze waren en je dus geen selfie of actiefilmpje kon maken als bewijs dat je er bij was. Maar ook nu kan het voor een fan een collector’s item zijn, iets om te koesteren naast de muziek van het idool. Een beetje artiest maakt daar gebruik van.

IMG_0130Ik heb behoorlijk wat t-shirts gehad. Die koop ik niet meer. Voortschrijdend inzicht: helaas zijn de meeste shirts vrij oncomfortabel en onflatteus en draag ik ze dus uiteindelijk helemaal niet. Terwijl de prijs behoorlijk stevig kan zijn voor iets dat doorgaans toch maar een stukje textiel is van net-iets-beter dan Primark kwaliteit.

Tourbooks zie ik niet zo vaak meer – misschien niet meer iets van deze tijd; een item voor een boekenliefhebber of iemand die van ‘pop’fotografie houdt. Gelukkig zijn er artiesten die rekening houden met de nostalgisch, maar praktisch ingestelde concertganger. Ik ben blij met mijn magneten en het tasje. Die komen altijd wel van pas en nemen lekker weinig ruimte in. En er staat ‘Jason Mraz’ op. Of ‘Melissa Etheridge’. Geweldige concerten geven ze. Heb ik me toch laten verleiden om een souvenir mee te nemen. Applaus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *