Total eclipse

IMG_9886Op het kiezelstrand van Fécamp, in Normandië, verzamelt zich een grote groep mensen. Men komt er niet om te zwemmen of te zonnebaden: sterker nog, over ruim een uur zal er geen zon meer te zien zijn. Dat is de reden, waarom zij, en vriend en ik, er zijn. Je ziet camera’s, statieven, speciale lenzen, en vooral veel speciale donkere brilletjes.

De brilletjes zijn nog niet nodig. Het baart ons een beetje zorgen, dat we op dat moment zelfs nog geen zonnebril nodig hebben: de lucht zit potdicht. Wolken blokkeren elk zicht op de zon. Zijn we daarvoor helemaal naar de Franse kust gereden?

Iedereen draagt truien en vesten: het is fris op het strand. De wolken houden de warmte tegen en hé, het is natuurlijk wel Normandië, waar het ook in de zomer nog niet altijd warm is.
De sfeer is rustig, afwachtend en naarmate de tijd verstrijkt ook licht gespannen. Gaan we het ‘wonder’ nog te zien krijgen?

Het is 11 augustus 1999 en we zijn een week in Normandië, en speciaal voor de ‘laatste totale zonsverduistering van het millennium’ vandaag in Fécamp. Het voelt bijzonder en spannend.

Langzaam aan wordt het steeds een beetje donkerder. Als de gedeeltelijke verduistering al is begonnen, vangen we eindelijk een glimp op van de zon en net voor de totale verduistering is de bewolking verdwenen. De eclipsbrilletjes komen toch van pas.

IMG_9885

Het strand na de eclips.

Vlak voor de totale eclips hoor je de vogels nog fluiten en even later is alles stil. Ik neem alles in me op: de sfeer, de spanning, de rust, de duisternis, midden op de dag. De wereld lijkt even stil te staan.
De totale verduistering duurt maar twee minuten en hoe bijzonder het ook is, ik voel me opgelucht als de schaduw van de zon wegtrekt en zonnestralen weer vrijkomen. Ik vind de zon nog altijd het fijnst mèt licht en warmte.

 

 

Voor een zonsverduistering moet je net op het goede moment op de goede plek zijn, omdat het alles te maken heeft met de stand van de aarde, zon en maan. Morgen, 20 maart, is vanuit Nederland – als de wolken meewerken – tussen 9:30 en 11:48 een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De zon verdwijnt dan voor een groot deel, meer dan 80%, achter de maan. Als je de kans hebt, kijk dan even, want de volgende is hier pas weer in 2021 te zien.

Denk er wel aan om een eclipsbrilletje op te zetten; die zijn gratis verkrijgbaar (als ze nog niet op zijn..) bij oa. Pearle.
Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld: http://www.zonsverduistering.nl

2 thoughts on “Total eclipse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *