Ah Bah?!

IMG_9137Toen ik zeven jaar was, kreeg ik mijn eerste LP.
Het was de plaat ‘Greatest Hits, Vol. 2” van ABBA.
Ik kan me niet herinneren of ik er zelf om had gevraagd, maar feit is dat er later nog een album bij kwam en dat ik een groot deel van mijn lagere schoolperiode ABBA-fan ben geweest. Iets dat soms toch een beetje ‘not done’ leek (‘Ah Bah’). Volgens een klasgenoot kon het al helemaal niet bestaan dat ik zowel de muziek van ABBA als die van Elvis goed vond.
Ik kan hem nu vertellen dat er nog veel meer combinaties mogelijk zijn :-).

Zo’n drie jaar later stopte de groep er mee. Het moment waarop ik het nieuws via de radio hoorde kan ik me wel heel goed herinneren. De verbijstering en het verdriet. De wereld leek te vergaan (let op One Direction fans, ook jullie gaan dit eens meemaken..). Met over mijn wangen biggelende tranen luisterde ik naar de laatste single: Under Attack. Ja, zo voelde ik me ook.

Maar de wereld verging natuurlijk niet, het leven ging door en de muziek bleef. Er kwamen andere muzikale helden in mijn leven. De erfenis van ABBA bleek door de jaren heen op de achtergrond van zich te laten horen. In de Top2000 en andere radioprogramma’s, maar ook op muzikale avonden bij Scouting of met vrienden. Er bleken meer liefhebbers van de ABBA-muziek te zijn. Zo ‘Ah Bah’ kon het dus toch niet zijn.

Inmiddels is de muziek van ABBA weer volop aanwezig in mijn leven: het popkoor waarin ik zing heeft ABBA als thema. Al een paar maanden repeteren we elke week de 10 nummers voor de uitvoering. Een feest der herkenning, al bleek ook dat sommige teksten helemaal verkeerd zijn blijven hangen, ooit fonetisch aangeleerd met beperkte kennis van het Engels. De teksten blijken bij nadere beschouwing soms ook nog best raar en dubbelzinnig: ‘Gimme a man after midnight!’ ‘Does your mother know?’. Het draagt alleen maar bij aan de lol die we hebben bij het zingen.

Sommige teksten zijn juist helemaal raak. Neem nou deze:

‘I’ve often wondered, how did it all start?
Who found out that nothing can capture a heart like a melody can?
Well, whoever it was, I’m a fan..’

(Uit: Thank you for the music)

Daar kan elke muziekliefhebber zich toch in vinden?

IMG_9135

 

 

Zin in een uurtje ABBA nummers? Op 31 januari is de uitvoering van het popkoor, tijdens een avond waarop verschillende bands, koren en muzikanten optreden bij Broeks Events in Wijdewormer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *