Bunker Museum IJmuiden

IMG_8426
In de zomer van 2013 waren we op vakantie in Frankrijk. Toen we een paar dagen aan de Normandische kust doorbrachten, bleken onze kinderen gefascineerd door de bunkers uit de tweede wereldoorlog. Ook toen we afgelopen zomer een dagje aan het strand van Wijk aan Zee waren en achter de duinen de betonnen bouwwerken tegenkwamen was de nieuwsgierigheid groot. Zo ontstond het idee om met de kinderen (nu 6, 8 en 10 jaar) het Bunker Museum bij IJmuiden te bekijken.

 

Het Bunker Museum is een openluchtmuseum in de duinen bij IJmuiden, dat bestaat uit vijf bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die onder begeleiding van vrijwilligers kunnen worden bezichtigd. Er zijn loopgraven nagemaakt en exposities te zien.

IMG_8425De familierondleiding is voor gezinnen met kinderen van 7 tot ongeveer 11 jaar, waarbij je wordt rondgeleid langs (en in) een geschutsbunker, munitiebunker, vuurleidingsbunker en twee museumbunkers. Er is een slaapverblijf nagemaakt, er zijn allerhande voorwerpen te bezichtigen en er is een paviljoen waarin het wrak van een 12 meter lange miniduikboot te zien is.

Wij lieten ons met een paar andere gezinnen op een vrij frisse najaarsdag rondleiden; desondanks waren de kinderen erg enthousiast. Vooraf werden ze voor zover nodig bijgepraat over de Tweede Wereldoorlog en tussendoor was er drinken en chips en was er ruimschoots gelegenheid om van alles te vragen. De twee oudsten gingen dapper mee een bunker in waar je alleen kruipend en met een zaklamp in kon komen – om er trots en stoer kijkend weer uit te komen.

IMG_8428De jongste had de grootste lol toen de gids met behulp van een tennisbal waar ‘granaat’ op stond demonstreerde wat er gebeurde als je een granaat door de ventilatieschacht van een bunker gooide.. (..die kwam er dus van onder weer uitgerold.).  En.. ze willen nog een keer terug om de rest te zien.

De rondleiding duurde ongeveer 2 uur en kostte 10 euro per kind en 7,50 per volwassene.

Het Bunker Museum doet naast de familierondleidingen nog diverse andere rondleidingen.
Het is daarnaast in de maanden april t/m oktober elke eerste zondag geopend van 11:00 tot 16:00 uur.

Meer informatie: http://www.bunkermuseum.nl/

of http://www.facebook.com/bunkermuseumijm

2 thoughts on “Bunker Museum IJmuiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *